Sundhedsstyrelsen har lanceret kampagnen ”Stop Før 5”. Kampagnen handler om at vi skal stoppe ved 5 genstande. De beskriver selv kampagnen med følgende ord:

”Med kampagnen ønsker Sundhedsstyrelsen at bidrage til, at unge drikker mindre og at antallet af alkoholrelaterede skader blandt unge bliver nedbragt.”

Første fejl! Sundhedsstyrelsen synes vi skal stoppe ved 5 genstande. Jeg kender utrolig tynde piger, som godt kan blive en smule “fulde” af 5 genstande, men for en lidt tungere dreng føles fem genstande som absolut intet. Kunne de ikke i stedet snakke promille eller andet som kan måles mellem køn og vægt?!

Kampagnen må være den mest elendige jeg har set i lang tid, hvis ikke nogensinde. Kampagnen er målrettet mod unge, men stemningen blandt os unge i øjeblikket er simpelthen at vi har fået NOK af at høre hvad vi ikke må. Vi ved at det ikke er smart at drikke sig fuld, vi ved det at det ikke er sundt at ryge, vi ved at det ikke er det klogeste at bruge to timer om dagen i et solcenter. Vi er bare forbandet trætte af at høre på det. Kampagnen ”stop før 5” er især promoveret via facebook. Dette tænkte folkene bag kampagnen nok var vældig smart da de tænkte på det først. facebook er fyldt med folk der elsker at socialisere med andre, folk ligger billeder ud fra fester og folk laver statusopdateringer omkring gårsdagens og aftenens fester. Hvad de ikke havde tænkt på, var nok at det var lige så let for de unge at lave en modkampagne.

Sundhedsstyrelsen har lavet facebookgruppen ”stop før 5”.  Modsvaret fra de unge kan bedst beskrives med et billede. Her har jeg søgt på ”stop før 5” Jeg får følgende resultater:

Billede af kampagnen, taget af Mathias Bak

Som man kan se er der nu i stedet opretter massevis af grupper mod sundhedsstyrelsen og deres budskab.

Sundhedsstyrelsen har også fulgt en anden af tidens trends, at lave en facebook-quiz, kaldet en aften i byen. Du får følgende 5 spørgsmål: Har du nogensinde drukket så meget, at du har haft svært ved at huske, hvad der skete aftenen før?, Har du nogensinde kastet op på grund af alkohol, og overladt det til andre at tørre op efter dig?, Har du nogensinde været så fuld, at du gjorde noget du virkelig fortrød bagefter?, Har du nogensinde drukket så meget, at du er faldet i søvn på et toilet, på en offentlig bænk el. lign?, Har du nogensinde drukket så meget, at du har mistet balanceevnen og haft svært ved at gå lige?

Jeg svarede ja til alle 5 og fik følgende svar: ” Mathias tog En aften i byen og mistede 80 venner”.

En fuldstændig elendig quiz og 5 spørgsmål som en del af os nok kan svare ja til. Det betyder jo ikke at vi gør det hver weekend eller at vi vil gøre det igen, men udelukkende at vi engang har gjort det. Igen gør et par friske unge et lille oprør og laver den omvendte quiz, hvor man skal svare på hvor meget man godt kan lide at drikke. Herefter får man et svar lignende dette: ” Mathias tog En aften i byen, drak en helt masse og fik 80 nye venner”. Igen en sejr til de unge.

Yderligere er det bare en gruppe uintelligente (sikkert højt udannede) mennesker som har lavet resten af kampagnen. Et andet eksempel kunne f.eks. være deres hjemmeside som hedder stopfør5.dk (jeg linker ikke, da jeg af princip ikke linker til sider jeg ikke kan lide). De har brugt ø i domænet, så de kan smart nok ikke linke til deres egen side fra facebook. Yderligere er deres hjemmeside overmådeligt latterligt designet, da de har tyvstjålet designet fra facebook og den er egentlig bare umådelig grim, men den er vel som de smarte mennesker fra sundhedsstyrelsen har bestilt den.

Der er dog et lille plus, hvis alle folk stoppede ved fem genstande, ville der være meget mindre kø i baren 😉

Alt i alt synes jeg man skulle stoppe med at bruge alle de penge på kampagner der fortæller alt det man ikke må. Det eneste positive der kan siges om kampagnen er at den har skabt arbejde for et par webdesignere og akademikere. Men brug dog disse penge på noget mere fornuftigt… F.eks. at fortælle hvad der er godt gøre, hjælpe de svage i samfundet eller investere i den offentlige transport.

Af Mathias Bak